Μιχαλης Ζολώτας – newlead: Παραπλάνησε τους επενδυτές;

Oι αποκαλύψεις του Nasdaq στο Aνώτατο Δικαστήριο της Nέας Yόρκης

Επτά μήνες μετά την «κόκκινη κάρτα» και την... έξοδο της NewLead από τον δείκτη Nasdaq, μια επιστολή - φωτιά του αμερικανικού χρηματιστηρίου προκαλεί «σεισμό» στους επενδυτές και τους συνεργάτες που τόσα χρόνια εμπιστεύονταν τη ναυτιλιακή εταιρία του Μιχάλη Ζολώτα.

Της Εύης Κατσώλη

Ο εφοπλιστής, εδώ και αρκετό καιρό έχει μπει στο... μάτι του κυκλώνα των χρηματιστηριακών και όχι μόνο, αρχών.

Από τις «χρυσές» εποχές των μεγάλων deals έχει περάσει στις «Συμπληγάδες» των καταγγελιών εναντίον του, του «πολέμου» με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενός δικαστικού θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη με την TransAsia Commodities.

Αυτή η συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη στάθηκε και η αφορμή για να αποκαλυφθούν οι αιτίες που τελικά η NewLead βρέθηκε εκτός «παιχνιδιού» στον Nasdaq, παρά το γεγονός ότι η ίδια η εταιρία τον περασμένο Σεπτέμβρη ισχυριζόταν πως επρόκειτο για «εθελοντική απόφαση».

Η αντίδικος της ελληνικής εταιρίας, TransAsia, ζήτησε από το αμερικανικό χρηματιστήριο μια επιστολή για τους λόγους της αποβολής της πρώτης από το ταμπλό και οι αρμόδιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της.

Στην επιστολή προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, την οποία υπογράφει ο διευθυντής, αρμόδιος για την εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο του Nasdaq Stanley Higgins, αναφέρεται στους λόγους της εξόδου και τονίζει πως ο Μιχάλης Ζολώτας μέσω τουλάχιστον τεσσάρων ανακοινώσεων έδωσε «λανθασμένες και παραπλανητικές» πληροφορίες που αφορούσαν υπερεκτιμημένα στοιχεία ενεργητικού, διαστρέβλωσε το πρόγραμμα του ισολογισμού και ισχυρίστηκε πως η εταιρία νοίκιαζε χώρους γραφείων που δεν υπήρχαν (!) από άλλη εταιρία, συμφερόντων του ίδιου του Ζολώτα.

Η τακτική αυτή της NewLead «βλάπτει τους υπάρχοντες αλλά και τους νέους εν δυνάμει επενδυτές, αποστερώντας τους χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους, ενώ παράλληλα προσβάλλει το σύνολο της χρηματαγοράς και λειτουργεί σε βάρος όλων των συμμετεχόντων σε αυτή», σύμφωνα με την επιστολή.

ΤΑ «ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ»

Στο μικροσκόπιο των χρηματιστηριακών αρχών του Nasdaq βρέθηκε μια σειρά «ατοπημάτων» της NewLead έως τον Ιούνιο του 2014. Το πιο πρόσφατο αφορούσε «το πρόγραμμα του ισολογισμού» ύψους 44,8 εκατ. δολ. της NewLead, ποσό το οποίο θα κατευθυνόταν στην αγορά ενός handysize bulker και εγκαταστάσεις εξόρυξης κάρβουνου.

Αντ' αυτού, σύμφωνα με τον Higgins, η έκδοση των μετοχών αξιοποιήθηκε για να πληρώσει έναν δικαστικό συμβιβασμό.

«Τα υποτιθέμενα οφέλη που ορίστηκαν από τη ναυτιλιακή εταιρία ήταν ψευδή και απατηλά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η επιστολή αναφερόταν επίσης και στη συμφωνία την οποία η NewLead είχε ανακοινώσει ότι έκλεισε νωρίτερα, βάσει της οποίας έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση 236 εκατ. δολ. από την NM Kandilis για το θέμα του σύρματος νικελίου, με αντάλλαγμα το 36,8% των μετοχών της εταιρίας, που είχε αποκαλύψει η «Βίβλος» της ναυτιλίας, η Tradewinds.

Όταν η PricewaterhouseCoopers προσέλαβε την Duff & Phelps για να προχωρήσει σε μια ανάλυση του τιμήματος και της αξίας, αποκαλύφθηκε πως το μέταλλο άξιζε μεταξύ 4.000 δολ. και 4,1 εκατ. δολ.

Το deal τελικά δεν προχώρησε και η ναυτιλιακή εταιρία του Μιχάλη Ζολώτα αργότερα παραδέχτηκε ότι το σύρμα νικελίου ήταν υπερεκτιμημένο. Αυτό ήταν το δεύτερο «ατόπημα» του Ζολώτα.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο επέκρινε επίσης, την ανακοίνωση στην οποία είχε προχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Έλληνας εφοπλιστής ότι υπέγραψε συμφωνίες για να αγοράσει δύο ορυχεία κάρβουνου και ένα εργοστάσιο πλύσης άνθρακα αντί 68 εκατ. δολαρίων.

Και αυτό επειδή, όπως αποδείχτηκε λίγο πιο μετά, υπήρχε ένα συμβόλαιο για ένα μόνο ορυχείο, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για τα υπόλοιπα assets και οι συναλλαγές έφτασαν τα 42 εκατ. δολ.
Μετά από αυτή την εξέλιξη και τα «καμπανάκια» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η NewLead έβγαλε δύο διορθωμένες και σωστές ανακοινώσεις γύρω από το θέμα.

Όλα αυτά, συνέβαλαν στο να λάβει το αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι την απόφαση για να «αποβάλει» τη NewLead, κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί σχετικά και ο ίδιος ο Μιχάλης Ζολώτας.

Μάλιστα, ο Έλληνας εφοπλιστής σχεδόν αμέσως συμπλήρωσε τα απαραίτητα έγγραφα για να μετακινηθεί στην over- the- counter αγορά. Οι μετοχές του Ζολώτα άξιζαν την περασμένη εβδομάδα μόλις 1,6 αμερικανικά cents.

Απο την ελληνικη ναυτιλιακη $6,2 εκ. διεκδικεί η TransAsia

6,2 εκατ. δολάρια διεκδικεί ως αποζημίωση η TransAsia από τη NewLead με αγωγή που έχει καταθέσει εδώ και έναν χρόνο κατά της ελληνικής ναυτιλιακής για ένα deal πώλησης άνθρακα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η TransAsia «έσυρε» στα δικαστήρια την ελληνική ναυτιλιακή κατηγορώντας την πως συμφώνησε να της πουλήσει άνθρακα που δε διέθετε.

Ωστόσο, η πλευρά του Ζολώτα αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες. «Για τους αντίδικούς μας, τα γεγονότα και τα στοιχεία αποτελούν μια... ρευστή έννοια, που εξαρτάται από τα αν διαπραγματεύονται με την Transasia, με τον Nasdaq, τους πιστωτές, τους επενδυτές ή το δικαστήριο» υποστηρίζουν οι δικηγόροι της TransAsia.

Από την πλευρά του Έλληνα εφοπλιστή, πάντως, τονίζουν εκπρόσωποι της NewLead ότι «η κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται με τον δικό της τρόπο τα πράγματα και μένει να δούμε με ποια από τις δύο πλευρές συμφωνεί και ο δικαστής. Εμείς χαιρόμαστε που τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να τελειώσει αυτή η δικαστική διαμάχη».

Η TransAsia από την άλλη, θέλει επίσης να βγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια απόφαση, γι' αυτό και ζήτησε και τη συνδρομή του Nasdaq για τους λόγους του delisting της ελληνικής ναυτιλιακής, ώστε να τα καταθέσει ως επιπλέον στοιχεία στο δικαστήριο.

πηγη
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget